fredag 30 april 2010

Grace Kelly-utställning på V&A-museum i South Kensington

Nu har vi shoppat i London igen, i solsken och i över tjugo plusgrader! Efter en mycket lyckad och tokbillig Armani Sample Sale där vi hittade bl.a. kavajer med rejält markerade axlar och med den smala Armani-siluetten tog vi en taxi till South Kensington, Victoria & Albert-museum för att se utställningen om Grace Kelly. Hon var ju en av världens mest berömda stilikoner med sin avslappnade amerikanska stil som hon kombinerade med en kunglig elegans. Hon startade sin korta karriär inom film på 50-talet och blev snabbt uppmärksammat av den engelska regissören Hitchcock. Hon spelade roller från en sweater girl till en stilig lady med mystisk sex appeal. Både på filmscen och i sitt privatliv var hon en ambassadör för den amerikanska enkla looken med skjortklänningar och kombinationer av skjortor och byxor. Även hennes aftonklänningar var ytterst enkla och eleganta. Grace Kelly-stilen är odödlig. Det finns alltid plats för det enkla och eleganta modet, och just nu kan du hitta till exempel skjortklänningar hos flera märken, bl. a hos Boss. Gå gärna och se utställningen för att få inspiration! Sista dagen är den 26 september. Rekommenderar varmt att boka biljetterna i förväg på nätet på www.vac.ac.uk


Grace Kelly


Skjortklänning från Lacoste, www.style.com


Pennkjol och blus från Max Mara, www.style.com

 

måndag 19 april 2010

Stekaren goes 80-tal!

Glöm stekarfrillan - nu är 80-talsfrillan tillbaka! Ni har väl alla redan sett en del unga killar som har väldigt kort hår på sidorna och i nacken men mycket volym och längre hår i toppen. Den traditionella kotlettfrillan, dvs. stekarlooken verkar vara på väg att försvinna. Sverige är väldigt trendkänsligt, både på gott och ont. På något sätt tycks det ibland vara viktigare att vara trendig än att välja något som passar ens egen personlighet och stil. Men jag skulle i detta fall vilja påstå att fler män kommer att passa bättre i den kortare looken. Det viktiga är att klippa sig enligt sin egen stil - framförallt som chef i vuxen ålder så man kan ju undvika den mest extrema looken!

Visst påminner denna Undercut-stil väldigt mycket 80-talssynt, som t ex Depeche Mode! Jätteroligt. Och ni som var unga på 80-talet; vill ni ytterligare återuppväcka 80-talskänslan i lite mer modern tappning, gå in på Spotify och sök efter danska Alphabeat, som spelas flitigt på London-klubbarna. Titta på omslaget på senaste albumet - där har ni frillan igen och lyssna på Hole in My Heart. Då kommer ni garanterat att minnas det ljuva 80-talet och familjen får en sommarplåga i bilstereon!

Här nedan två typiska Undercut-klippningar och längst ned en bild på en snällare och vuxen variant av klippningen. Go for it!


Källa: www.brandish.tv




måndag 12 april 2010

Pärlor i svenskt mode - även för kvinnliga chefer

Jag måste erkänna att ibland när jag shoppar här med mina kunder kan det kännas svårare att hitta stiliga kläder för personer i mer representativa yrken, än t ex i London. Det finns många ytterst stiliga svenska brands för män, som t ex numera så coola Oscar Jacobson som har fått ett rejält lyft och lyckas med att ta fram det klassiskt manliga med lite edge, Stenströms, Tiger of Sweden, Eton osv. Men att hitta kläder för kvinnor på representativa jobb kan ibland kännas som en utmaning.

Men trots allt, vi har några riktiga svenska pärlor! Prêt a Porter-gruppen, bl.a. med Almia, Wico och Prêt a Porter har härliga plagg även för kontoret. Almia exempelvis designar kavajer och byxor för alla kroppstyper vilket betyder att alla kan hitta något som passar. Wico gör ofta lite ledigare kläder, men man kan hitta plagg även för kontoret, speciellt toppar och klänningar, se nedan. Höstens kollektion ser mycket trevlig ut och det kommer att finnas mer även för kontoret. Prêt gör plagg för många smaker och som har ett stort användningsområde. Mycket bra att kombinera! Alla dessa märken finns överallt i Sverige, fråga din närmaste återförsäljare.




Almia-kavajer i olika passform

Prêt-kjol och kavaj


Wico-kombination


Wico-klänning och tunika

måndag 5 april 2010

Angela, Hillary eller Nyamko?

En av de främsta International marketing -teoretikerna, professor Geert Hofstede, Emeritus Professor på Maastricht University skriver på sin website om kulturella skillnader inom affärsvärlden. Den som ska göra internationella affärer kan lätt tänka att innerst inne är alla människor ganska lika. Enligt professor Geert Hofstede är det ett stort misstag att tro så. Om man ska ta ett viktigt beslut utifrån sina egna värderingar och traditioner kan det lätt bli ett dåligt beslut! 

Han har en intressant skala om fem dimensioner på kulturella skillnader. Det roliga med detta är att man kan få sina stereotyper bekräftade och egentligen samtidigt kunna skratta lite åt sig själv. Vad som är sant är ju en annan femma men Professor Hofstede är verkligen en av de främsta teoretikerna i området. Dessa teorier kan vara en intressant grund även för hur man ska klä sig när man reser till olika kulturer på en jobbresa. Inga direkta svar på denna fråga ges på hans sajt men man kan lätt fundera om det är strikt eller mer casual klädsel som gäller. Jämför Sverige med t ex Frankrike eller grannlandet Finland, när det gäller de fem dimensionerna! Dessa är Power Distance Index dvs. hur mycket man respekterar auktoritet, hur viktigt det är med titlar, hur hierarkibunden kommunikationen är på företag. Den andra dimensionen är  Individualism, den tredje Masculinity, och den fjärde dimensionen Uncertainty Avoidance Index dvs.hur byråkratisk kulturen är, hur mycket regler, rolldefinitioner m.m. spelar roll. Den femte dimensionen Long-Term Orientation betyder ungefär hur vissa ekonomier är mer koncentrerade kring short-term och vissa long-term när det gäller investeringar, inkl. bl.a. hur människor planerar sina liv.

Som sagt, inga rätta svar finns men man kan ju alltid spekulera! Kanske vi äntligen kan förstå även politikernas, som t.ex. Angela Merkels och Hillary Clintons lite tråkiga maskulina klädstil. Men även om man klär sig strikt kan man klä sig snyggt, som vår stiliga minister Nyamko Sabuni. Se gärna professor Hofstedes website se länk här